21 декември 2010

Да умориш Дядо Коледа


Ако си затрупан с тестове и изпити покрай Коледа, на кого би си изкарал яда? Естествено, че на Дядо Коледа! И най-вече когато за пореден път за домашно трябва да пишеш весела историйка в негова чест.
А пък аз междувременно очаквам обаждането на училищния психолог. Защо ли? Ами защото дъщеря ми уби Дядо Коледа. Ето част от нейната шеговита коледна приказка:
„Навън времето е страховито, но улиците са пълни с хора. Настроението е приповдигнато, а децата с нетърпение очакват коледната вечер, в която белобрадият старец ще остави подаръците под елхата.
...
В къщи е топло. Огънят в камината е чудесен за карамелизиране на гумени бонбони.
...
Дядо Коледа се спуска през комина, но ... брадата му пламва... Той умира, защото без брада вече не е Дядо Коледа. Децата са тъжни - няма кой да разнесе подаръците.”

Ако не знаех кой е писал тези редове, може би зад всяка дума щях да търся някаква депресия, разочарование, тъжно преживяване, срив в ранното детство. Обаче авторът им стоеше пред мен и ги четеше, превивайки се от смях. Моята собствена безгрижна и весела дъщеря-беля се забавляваше с факта, че е погубила Дядо Коледа.
Лекa надежда за осъзнаване на сериозността на проблема ми вдъхна острата забележка на сестра й – ако прочете това в клас, незабавно ще бъде изпратена при психолога. Но след малко и тя избухна в смях и се зае да прави критичен разбор на тъжното обстоятелство. По-реалистично би било да свърши бензинът на шейната и елените да не могат да удържат теглото на Дядо Коледа.
Слушах ги със зяпнала уста и не вярвах на ушите си - дъщерите ми в мое присъствие убиваха Дядо Коледа. Бунтарството е типична черта на младите. От всяко едно поколение. И така трябва да бъде. Примирението не е градивно, но... моля ви, не убивайте Дядо Коледа!
„О, мамо, я стига с тези илюзии! Ние го „уморяваме” в преносен смисъл . Виж, брадата му пламва, значи - той остава без брада. А Дядо Коледа без брада не е Дядо Коледа! Но от всеки проблем има изход. В този случай решението е изкуствена брада. ”
***
Училищният психолог все още не е звъннал. Дочух, че бил зает с консултирането на Дядо Коледа, който е обсебен от страхова невроза. Но няма място за притеснение! Белобрадият старец е жилав, какво ли не е видял и преживял.Ще се справи и със съвременните млади бунтари.
Дочух също, че поради ясно предчувствие за сериозна заплаха плюс алергична реакция към изкуствената брада тази година може и да пропусне комина на нашата камина.
Бъдете послушни!

Няма коментари: